De vrijwilliger van Bos en Lommer 2007
Jury-rapport
5 januari 2008De onzichtbare vrijwilliger
Het barst van de vrijwilligers in Bos en Lommer, en die verzetten ongelofelijk veel goed werk. Sommige doen dat heel erg zichtbaar, de meeste echter onzichtbaar en achter de schermen. De Prijs voor de Vrijwilliger van het Jaar is eigenlijk een prijs voor al die onzichtbare mensen die samen met anderen proberen van Bos en Lommer een steeds prettigere buurt te maken.


De Procedure
Vrijwilligers konden worden aangemeld (onder vermelding van een motivering) door anderen. Er zijn in het totaal 48 personen aangemeld voor de prijs. Uit deze aanmeldingen heeft de jury 10 nominaties gekozen, en uit deze nominaties vervolgens, na lange discussie, een drietal prijswinnaars.


De jury
De jury bestond uit Ineke Smeulers, Ahmet Canga, Ellen van der Voornveld, Recep Konuksever, Griët Bos, Guido Luske, Jamila Hammadi, Hennie van der Vathorst en Jeroen Broeders (voorzitter)


Bevindingen
De jury heeft het erg lastig gehad. Allereerst waren wij er ons van bewust dat er naast de aangemelde vrijwilligers nog honderden andere vrijwilligers actief zijn in Bos en Lommer Bovendien wisten we dat sommigen van hen zelfs zo ‘onzichtbaar’ zijn dat haast niemand in de gaten heeft hoeveel goed werk zij verzetten. Tegelijkertijd waren wij onder de indruk van de activiteiten en de inzet van alle aangemelde vrijwilligers.

Naar eer en geweten heeft de jury geprobeerd toch een keuze te maken. Bij die keuze speelden in ieder geval een tweetal overwegingen een belangrijke rol: (1-) het aantal jaren dat een vrijwilliger actief is, en (2-) of iemand een stille kracht is die, om met één van de juryleden te spreken, “ook bereid is om kloteklusjes op te knappen”.

De voorselectie van de tien genomineerden heeft door een stemming plaatsgevonden. Daarbij konden de juryleden, na een eerste algemene bespreking, een aantal punten geven aan de individuele vrijwilligers. Op basis van die voorselectie van genomineerden is vervolgens doorgepraat over wie de prijswinnaars van 2007 zouden moeten zijn. De jury heeft in volledige overeenstemming de drie prijswinnaars gekozen.


Namens de jury,

Jeroen Broeders, voorzitterDe nominaties (in alfabetische volgorde)


Emmy Arendse, Dienstencentrum

Henny van Eijkern, De Boeg

Leo van Heuzen, AKC Blauw-Wit/HavenFD

Henny Hoedemaker, Parochie van de Heilige Drieëenheid (de Boomkerk)

Hatice Kurt, Steunpunt Steunvrouwen

Christien Mein, Speeltuinvereniging Wiltzangh

Karel Stoeltjes, Speeltuinvereniging Nieuw Bos en Lommer

Sebahattin Turk, Jongerencentrum MGT

Jan van der Vathorst, Sportschool van der Vathorst

Joke Wilders-Schorn, AugustanakerkDe WinnaarsHatice Kurt
Motivering jury: Hatice doet haar vrijwilligerswerk bij het Steunpunt Steunvrouwen vanuit haar hart. Zij is al zo’n tien jaar bezig met het helpen van vrouwen met problemen. Ze begeleidt vrouwen naar instanties, schrijft brieven, biedt emotionele ondersteuning. Daarmee is ze van groot belang voor de vrouwen in Bos en Lommer.Henny Hoedemaker
Motivering jury: Henny is al jarenlang actief in de parochie van de Boomkerk. Zo houdt zij zich bijvoorbeeld bezig met de voorbereiding van de verschillende vieringen. Zij toont al jarenlang een enorme inzet. De mensen om haar heen zijn dat zo gewoon gaan vinden dat dat eigenlijk niet eens meer opvalt. Met haar onvermoeibare inzet betekent zij niet alleen iets voor de kerkgemeenschap maar ook voor Bos en Lommer als geheel.Jan van der Vathorst
Motivering jury: Ome Jan is al zo’n 25 jaar onmisbaar actief bij Sportschool van der Vathorst. Hij doet daar van alles: van het begeleiden van wedstrijdvechters tot kleine verbouwingen in de school. Hij is daarmee, samen met Tante Hennie, een boegbeeld van de Kolenkitbuurt en wordt door zijn jongens op handen gedragen.